Trend #4:
Quiet Quitting
For life. For work.
Een nieuwe trend en een zeer frustrerende en kostbare uitdaging die je als werkgever kunt tegenkomen, is wanneer je werknemers niet langer bereid zijn een stapje extra te zetten. Deze trend, bekend als "quiet quitting", doet zich voor wanneer medewerkers zich niet meer betrokken voelen bij hun werk, minder productief worden en uiteindelijk soms zelfs zonder enige waarschuwing het bedrijf verlaten.
Medewerkers die minder bevlogen naar hun werk komen en enkel het hoognodige aan taken verrichten, vormen niet alleen een enorme belasting voor het resterende personeel; het brengt ook de productiviteit, klantgerichtheid en winstgevendheid van het bedrijf in gevaar.
Quiet quitting is moeilijk op te sporen
We gaan er gemakshalve vaak vanuit dat we het wel zullen merken wanneer een medewerker minder betrokken raakt of wanneer er onvrede heerst. We doen dus eigenlijk de aanname dan de medewerker in kwestie wel van zich laat horen als hem of haar iets dwarszit.
In het geval van quiet quitting hoor je de medewerker echter niet. Hij maakt zijn onvrede niet kenbaar en daardoor is het vaak moeilijk op te sporen. Deze medewerker doen misschien gewoon zijn werk, maar gaan niet meer zo ver als vroeger. Dit maakt het moeilijk voor werkgevers om het probleem te identificeren en actie te ondernemen voordat het te laat is.
Stilzitten leidt tot een passieve / negatieve werkomgeving
Wanneer werknemers niet betrokken zijn, zullen ze zich minder snel extra inspannen. Dat leidt tot verminderde productiviteit en een afname van de klantgerichtheid ten gevolge van quiet quitting. Die verminderde productiviteit heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de hoeveelheid werk die wordt verzet, maar ook op de kwaliteit van dat werk.
Bovendien kan het als een olievlek werken en een negatieve werkomgeving creëren voor andere werknemers, die ook gedemotiveerd en minder actief kunnen raken.

Tip 1: Stimuleer open communicatie
Een goede manier om quiet quitting te voorkomen of vroegtijdig op te sporen is het aanmoedigen van open communicatie tussen medewerkers en management. Creëer een veilige en comfortabele omgeving waarin werknemers zich op hun gemak voelen om hun gedachten en zorgen te delen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door regelmatige één-op-één gesprekken, personeelsenquêtes of een ideeënbus.
Tip 2: Erken en beloon hard werken
Zorg ervoor dat je quiet quitting binnen jouw organisatie in de kiem smoort door hard werken te erkennen en belonen. Als werknemers zich gewaardeerd voelen, zijn ze eerder betrokken en gemotiveerd om hun best. Je hoeft hierbij niet direct aan bonussen en salarisverhoging te denken. Ere wie ere toekomt. En een schouderklopje is alvast een kleine moeite toch?


Tip 3: Neem je personeelsverloop onder de loep
Het vertrek van personeel kost geld. Een vertrekkende werknemer is vaak minder productief en je moet kosten maken om een vervanger te vinden. Het legt ook beslag op het team, dat nieuwe collega’s moet inwerken of onvervulde vacatures opvangt. Bovendien gaan competenties en ervaring verloren. Zeker wanneer het gaat om een medewerker die door zijn kennis en vaardigheden moeilijk te vervangen is, wordt het extra vervelend. Wanneer het lastig is om goed personeel te vinden, wordt een hoog personeelsverloop al snel problematisch. Dit wil je voorkomen natuurlijk. En dat kan! Met dit stappenplan krijg je grip op je personeelsverloop en ben je in staat een stabiel team samen te stellen.